RAM - Werkgeheugen

RAM geheugen staat voor Random Access Memory en wordt ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd. In dit geheugen slaat je computer het besturingssysteem en de programma's die je op dit moment gebruikt tijdelijk op. Zo kun je snel bij die gegevens en draait je computer soepel. Je kunt je RAM geheugen uitbreiden en zo je computer sneller maken. Let bij het RAM geheugen kopen goed op dat je werkgeheugen kiest dat in jouw desktop, laptop of Mac past. De snelheid moet overeenkomen met de snelheid van je moederbord, anders werkt het geheugen niet goed.

De kloksnelheid

De kloksnelheid van je RAM zegt iets over het aantal schakelingen per seconde je RAM maakt, uitgedrukt in MHz (megahertz). Een hogere kloksnelheid betekent meer schakelingen en dus een sneller werkend werkgeheugen. Toch is het niet mogelijk om zomaar het snelst werkende geheugen te kiezen. De maximale kloksnelheid voor een RAM module ligt vast in wat het moederbord aan kan. Zit je kloksnelheid erboven? Dan verlaagt je moederbord deze automatisch naar de eigen limiet.

De verschillende standaarden

De standaard van je RAM bepaalt of deze met je moederbord werkt. Dit is DDR3 of DDR4, wat staat voor double data rate. De aansluitingen van DDR3 en DDR4 verschillen onderling, waardoor een DDR4 ram niet op een DDR3 moederbord past en andersom. Check dit dus goed voor je een nieuwe RAM module kiest. Er wordt ook gewerkt aan een nieuwere variant genaamd DDR5.

CAS latency

Ten slotte heb je de CAS latency. Dit zegt iets over hoe lang het duurt voor de gegevens bij de RAM module aankomen. Hoe lager de CAS latency, hoe sneller dit gaat. Zo is een RAM module met 16 CAS latency sneller dan een met 19 CAS latency. Toch is dit niet altijd het geval. Een DDR3 RAM module met 9 CAS latency is in de praktijk niet sneller dan een DDR4 module met 16 CAS latency. Dat komt omdat er geen DDR4 modules met een latency onder de 10 zijn.



Artikel 1 - 16 van 16