Potloden

Welke potlood hardheid moet ik gebruiken?

Een stift van een potlood bestaat uit een deel grafiet en een deel klei. De hardheid van een potlood wordt bepaald door de samenstelling van deze componenten. Potloden met veel klei en weinig grafiet hebben een hogere hardheid dan potloden met weinig klei en veel grafiet.
Potloden met een hoge hardheids-graad zijn uiterst geschikt voor zeer fijn tekenwerk, met dunne lijntjes zoals technisch tekenwerk. De meer zachte potloden zijn vooral geliefd onder kunstenaars voor schetsen, bijvoorbeeld voor het maken van schaduwen en donkere plekken.

potloden | oxeurope.nl
H of B potloden. Het verschil

Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht). Deze zijn een stuk veelzijdiger wanneer u bijvoorbeeld textuur wilt aanbrengen. Het ‘kindje’ van H en B is het HB potlood. Dit potlood is een mengsel van hard en zacht en wordt veel gebruikt op scholen.

Potloden om te schetsen

Voor losse schetsen of technische tekeningen adviseren wij potloden te gebruiken met een harde (9H) tot gemiddelde hardheid (H), bv. een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde tekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven. Wel zo fijn bij het maken van een (technische) schets!

Potloden voor schaduweffecten

Voor schaduwen zijn vooral zachte, donkere potloden aan te raden, zoals een 4B potlood. Hiermee creëert u diepte in de tekening, wat uiteindelijk zorgt voor een realistisch eindresultaat. Tekenaars die een realistische creatie op papier willen toveren, zullen echter een variatie aan harde en zachte potloden moeten aanschaffen. Dit hoeft geen grote collectie te zijn, meestal heeft u aan 4 of 6 verschillende potloden al voldoende.

Er zijn ook altijd creatievelingen die geen uitdaging uit de weg gaan en realistische tekeningen maken met zeer harde potloden. Weleens gehoord van kruislings arceren? Hiermee worden donkere én lichte vlakken gecreëerd die uw tekening een natuurgetrouwe touch geven.

Makkelijk uitgumbare potloden

Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen. Hiervoor is een kneedgum erg handig, omdat deze vervormbaar is. Wilt u zeer dunne highlights aanbrengen? Kies dan voor een stiftgum.

Topaanbiedingen
Onze bestsellers